dilluns, 23 d’abril del 2012

Programa d'habilitats socials i cognitives

Decideix II és un programa que ajuda al desenvolupament de les habilitats socials i cognitives adreçat al tercer cicle d'educació primària
View more documents from vickyalqueza

divendres, 20 d’abril del 2012

Setmana del 16 al 20 d'abril

Durant aquesta setmana s'ha elaborat un horari nou per una de les mestres de suport per tal que durant un hora al dia pugui agafar el nen de de quart de primària que presenta TDAH i ansietat i pugui fer amb ell un treball més personalitzat en les matèries instrumentals i sobretot poder treballar el control de les emocions i les habilitats socials, amb l'objectiu de poder fer una millor inclusivitat dins de l'aula.
He de dir que els horaris de les mestres de suport són variables i flexibles segons com des de la comissió es vegi i ve marcat per les necessitats educatives específiques dels alumnes i les demandes existents per atendre millor a la diversitat. 
S'ha fet la reunió amb la família del nen de primer de primària que està tutelat per la generalitat i que viu amb els avis. A la reunió hi van assistir la tutora, la mestra de suport i la vetlladora i estem a l'espera de que ens remetin l'informe escrit d'aquesta reunió, tot i que ja hem parlat del tema. Aquest nen va a la psicòloga fora del centre que està fent un treball de contenció. També l'EAP ha de emetre el dictamen.
Hem rebut també l'informe d'un centre d'optometria d'un nen de tercer de primària. La demanda provenia de l'escola a l'observar per part de la tutora dificultats lectores, concentració i havent-se accentuat aquestes dificultats en aquest curs. Després de l'exploració realitzada es recomana programa de terapia visual setmanal per tal de reforçar les habilitats visuals que intervenen en el seu aprenentatge i la realització dels exercicis de terapia visual  a casa amb els pares.
Hem rebut també el dictamen d'escolarització de l'EAP referent al reconeixement de les necessitats educatives específiques de l'alumne de cinquè de primària que presenta alteracions greus de conducta. Estem al darrera de poder posar-nos en contacte amb la psicòloga que el porta del CSMIJ.
Aquesta setmana hem rebut la visita de la la psicopedagoga de l'EAP, que ha anat classe per classe per observar el treball que s'està fent amb aquests alumnes. Després han tingut reunió per parlar de la situació actual amb la directora general, la directora de primària i la psicòloga del centre, la meva tutora i que per raons d'horaris hi vaig poder assistir durant uns tres quarts d'hora aproximadament.

divendres, 13 d’abril del 2012

Setmana del 10 al 13 d'Abril

Durant aquesta setmana ens ha arribat el diagnòstic d'un nen de de 6è de primària que presenta Síndrome d'Asperger afegit a un problema de TDAH. Al llarg de la setmana que ve la meva tutora i jo volem fer una reunió informativa del què és aquest síndrome i dels característiques que presenten els nens i els joves diagnòsticats amb aquest síndrome així com donar una sèrie de pautes i estratègies de com treballar a l'aula.
Els enllaços per comprendre les persones que pateixen aquest síndrome d'Asperger són els següents:

També aquest vídeo:
També hem recollit la demanda d'una tutora de tercer de primària d'un nen que pot presentar dislexia. Li hem passat un test per a la detecció de la dislexia en nens extret d'un manual , els autors del qual són. Ángela J. Fawcett i Rod I. Nicolson i que porta per títol "Test para la detección de la dislexia en niños". L'screening realitzat mostra en alguns dels seus punts una petita alteració, hem parlat amb la tutora i hem acordat convocar als pares perquè realitzin un possibles diagnòstic.
El nen que presenta TC va fer "campana" dimecres a la tarda. Es parla de que tot i que hem fet moltes estratègies no veiem un canvi en la seva actitud i comportament. Ens hem posat en contacte amb la psicòloga del CSMIJ per intentar un treball col·laboratiu.
També estem preparant una reunió per conscienciar als diferents professors i mestres en general sobre la importància de caminar junts cap a la inclusió i donar estratègies de treball dins de l'aula per atendre la diversitat.
Hem parlat de fer un horari visual pel nen que presenta trets autistes perquè li sigui més fàcil per a ell saber en cada moment què ha de fer.
He donat a conèixer el meu pla de treball als professors d'infantil i primària. A l'escola es parla del tema. Hi ha mestres més flexibles que estan oberts a l'escolta.


diumenge, 8 d’abril del 2012

FASE 1

Passo a descriure una mica la meva feina feta durant la primera fase del projecte:
He assisitit a les reunions de la comissió d'atenció a la diversitat els dimecres dies 7, 14, 21 i 28 de març. En elles s'ha parlat dels diferents alumnes que presenten barreres d'aprenentatge i participació, s'han reestructurat els suports disponibles i s'han elaborat alguns dels horaris d'aquests alumnes.
M'he llegit l'anamnesi d'aquests alumnes i he fet observacions als diferents grups classe on estan ubicats.
He parlat amb els diferents tutors i tutores i mestres de suport sobre el projecte de la inclusivitat que estic portant a la pràctica.
També he parlat amb alguns dels alumnes sobretot amb l'alumne de quart de primària que presenta TDHA i ansietat i amb el de 5è de primària que presenta un trastorn de conducta per conèixe'ls una mica millor i saber com se senten.
Juntament amb la meva tutora hem sintetitzat i elaborat els informes de la segona avaluació d'aquests alumnes amb la informació dels tutors i dels mestres especialistes de les diferents matèries i amb ajuda també de la mestra de suport.
De moment penso que s'han complert les expectatives previstes.

dilluns, 2 d’abril del 2012

ELS RECURSOS HUMANS

Els recursos humans en què compten a l'escola no són gaires o almenys són menys dels que desitjaríem. Juntament amb la meva tutora, en la comissió d'atenció a la diversitat, hem estat elaborant els horaris dels diferents alumnes amb NEE i repartint els suports en els que podem comptar. Així en l'actualitat comptem amb dues vetlladores, que són mestres de primària i que fan diferents suports. Actualment una de les vetlladores està treballant 15 hores i es dedica a fer el suport del nen de 1r de primària amb problemes emocionals. Aquest suport sempre es realitza dins l'aula. A part aquest nen presenta dificultats en la lectoescriptura. Per això en algunes hores surt de l'aula per rebre una atenció més individualitzada i avançar en el nivell de la lectoescriptura. L'altra vetlladora està dedicada al nen de 5è de primària que presenta trets autistes i també realitza altres suports. Aquesta persona és la que rep al nen a primera hora del matí i fa la pauta del dia i el seu seguiment.
Dos dies a la setmana ve una persona que és psicopedagoga i que durant hora i mitja també agafa aquest alumne per treballar tot el tema de les emocions i els sentiments. Aquesta persona també fa un suport durant hora i mitja a la nena de tercer de primària que presenta síndrome de Down.
Comptem amb una persona que és mestra de primària, que fa diferents suports a aquests alumnes amb NEE i assessora els professors, busca diferents tipus de materials per treballar, com l'elaboració de pictogrames que resulten de molta utilitat per la nena de 1r de primària que té greus problemes de llenguatge. Aquesta nena també rep el suport d'un logopeda exterior al centre de la Fundació Aspasim que un dia a la setmana durant un hora treballa individualment amb ella i li està ensenyant a fer servir un programa de pictogrames amb ordinador.
Altres professors també fan algun que altre suport i sempre s'intenta que aquests suports siguin dins de l'aula i en les hores instrumentals però no sempre és possible.
També es fan desdoblaments de grup a cicle mitjà i superior a l'àrea d'anglès per l'expressió i comprensió oral en una sessió setmanal per afavorir les activitats orals en aquesta llengua.
Sabem de les avantatges que suposa treballar dos mestres dins l'aula però com que això no sempre és possible s'ha d'anar assessorant als professors en la manera de poder atendre la diversitat dins l'aula en les hores en que no tenen aquests suport. Aquesta serà una feina de l'equip psicopedagògic de l'escola.